Bron: AD artikel 09-10-2021
Boerenkaasmakers Hugo en Marije van der Poel van Hoeve Waterrijk bekroond tijdens de Cum Laude Awards 2020, de grootste kaaswedstrijd van Nederland. Boerderijzuivel.nl.
Deze supergrote 20 kilokazen kunt u vinden als losse uitsnijkaas bij diverse PLUS Supermarkten — bij Hoeve Waterrijk. Drie prijzen gewonnen met onze kaas!! De Belegen Boerenkaas heeft zilver gekregen, de oude Boerenkaas zelfs GOUD!!! Maar onze Boeren Goudse Oplegkaas is gekozen tot de lekkerste Kaasspecialiteit van Nederland🏆#boerderijzuivel #boerengoudseoplegkaas #slowfood #arkvandesmaak #cumlaudekaas
Claudia Romeo from Italy visited our farm and posted this fantastic video and text about our farm and how our cheese is made on YouTube for Food insider.
Every year, 650 million kilos of Gouda cheese is produced in the Netherlands. Most of it is produced industrially, using pasteurized milk, but there are 280 farmers across the country still making raw-milk boerenkaas, or farmer's cheese. And there are only two farms that take their cheese to the next level, making Boeren Goudse Oplegkaas, or aged artisanal Gouda, a special type of raw-milk farmhouse cheese that must weigh at least 20 kilograms, must age at least two years, and can be made only in the summer with cattle grazing in the Green Heart region, between the cities of Amsterdam, Rotterdam, and Utrecht. We met with cheesemaker Marije Van der Poel, who lives on an island in the village of Rijpwetering in South Holland with her husband, Hugo, and their three children and makes 15 wheels of aged artisanal Gouda every day at the back of their house. 3804 kazen World Cheese Awards in Bergamo!! Onze Boeren Goudse Oplegkaas heeft een bronzen medaille hebben gewonnen. Super trotrs #boerengoudseoplegkaas #boerderijzuivel #rauwmelks #boerenkaas
The Netherlands may be one of the smallest countries in Europe, but it has consistently punched above its weight in cultural, economic and gastronomic terms. It’s difficult to believe, but it’s the world’s second largest exporter of agricultural products, after the USA.
“In the Netherlands there are over 600,000 tons made per year, but only 10,000 tons are made on farms. Of these farmers, half are pasteurizing their milk, so we have only 5000 tons a year of traditional Gouda being made by around 75 farmers. And of these 75, only two make Aged Artisanal Gouda following the Slow Food-approved recipe. As with the Leyden cheese Presidium, only summer milk from grazing cows may be used to make it. The Presidium protocol specifies that the cheese must be purposefully made in such a way that it ripens slower and longer, leading to an amazing balance in taste and flavor profile. This ripening may be prolonged as long as three or more years, during which time the cheese only improves in quality. During ripening, all kinds of precursors are created in the cheese from macro-molecules (proteins and fat) that are subsequently broken down into a large array of flavor compounds. It’s a real treat.”Source: https://cheese.slowfood.it/en/traditional-farmhouse-cheeses-of-the-netherlands/ Wat een ongelofelijk mooie winkel! Duurt wel even eer je alles hebt gezien, maar als je dan ook nog onze eigen kaas er mooi bij ziet liggen, voel je je trots😊! #boerengoudseoplegkaas #boerderijzuivel #rauwemelk #hanos
Rijpwetering - Tussendoor neemt ze alle tijd om al dan niet met een kopje koffie erbij, uitgebreid te vertellen over alle aspecten van het kaas maken. Maar steeds met één oog op de klok. Uitleg over de traditionele houten kaasvaten, de koeien die in de zomer dag en nacht buiten lopen, de voor iedere kaas unieke stempels, het belang van extreem hygiënisch werken en de herkomst van het stremsel dat aan de basis staat van iedere kaas?
Lees hier het hele artikel over onze kazen. ..... In de zesentachtig jaar nadat de eerste kazen op het eiland werden geproduceerd, is er niet veel veranderd. Oké, de kleine houten kuip waarin oma met de hand de wrongel roerde maakte plaats voor een grote, moderne kuip van roestvrijstaal. En naast de ouderwetse kaaspersen staat er nu ook een pneumatische pers in de kaasmakerij achter de woonkeuken. Maar aan de zaken die er echt toe doen is niets veranderd. Het recept van de kaas nog altijd onveranderd en de houten kaasvaten waar oma 86 jaar geleden haar kazen maakte, worden nog dagelijks gebruikt in de kaasmakerij. Zie artikel:
https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20180926_43556114/kaas-maken-als-levenswijze-in-rijpwetering) |