Over onsWij, Hugo en Marije van der Poel, wonen op een van de mooiste plekjes van het land. Onze boerderij, Hoeve Waterrijk, ligt namelijk op een eiland aan de rand van de Kagerplassen in Zuid Holland. Het gevolg is dat alles wat op de boerderij komt en gaat, over het water moet, of met een roeiboot of met onze eigen pont. Ook onze drie kinderen; Anna, Menno en Lucas, hebben dus al vroeg leren roeien.
Hugo is de derde generatie van de familie Van der Poel die hier boert. Bijzonder is dat op Hoeve Waterrijk nog steeds op dezelfde manier kaas wordt gemaakt als Hugo’s opa en oma. Verder op deze website kunnen jullie van alles vinden over de koeien, het kaasmaken en nog veel meer! |
Boeren Goudse OplegkaasDe Boeren Goudse Oplegkaas is een authentieke kaas die minimaal twee jaar gerijpt is en als enige Nederlandse oude kaas goed schaafbaar blijft. Een prachtige kaas die al uw zintuigen verleidt
met zijn volheid en karakteristieke, meesterlijke smaak. In de periode van april t/m november wordt de melk verwerkt tot zware Boeren Goudse Oplegkaas. De naam Boerenkaas zegt dat de kaas gemaakt wordt van verse, ongepasteuriseerde melk. Opleg betekent dat de kaas bestemd is om lang te bewaren, dus oud te worden. Zwaar houdt in dat de kaas meer dan 20 kg weegt. Per dag worden er 14 kazen uit ongeveer 3.000 liter melk gemaakt. Dit proces vindt plaats tussen 5.00 en 11.00 uur. Als de kaas ± 20 dagen oud is, wordt deze aan de handel geleverd. Veel van onze kaas gaat naar “De Producent” in Gouda, een coöperatie die de kaas oplegt, totdat deze optimaal op smaak is. |
SlowfoodSinds 2003 proberen wij samen met Slowfood de Boeren Goudse Oplegkaas te promoten. Slowfood is een hele grote vrijwilligersorganisatie, die producten promoot, die dreigen uit te sterven.
Deze kaas is een 2 jaar oude Goudse kaas, gemaakt van rauwe melk van koeien die dag en nacht buiten lopen en met houten kaasvaten. Op dit moment leggen wij 's zomers ongeveer 10 ton kaas apart om zo oud te laten worden. |